Poradna

Kdy zahájit léčbu

V jakém věku je nejlepší začít rovnat zuby? Obecně ve chvíli, kdy jsou prořezány všechny nebo většina stálých zubů, tedy kolem 11-12 roku věku. V některých případech je s výhodou začít již dříve v chrupu smíšeném, kdy si můžeme výrazně usnadnit situaci do budoucna. U nás v ordinaci typicky v případě úzké horní čelisti a nedostatku místa pro zařazení horních špičáků. U některých skeletálních vad čelistí, které bude třeba řešit s pomocí ortognátní chirurgie, se zahájení léčby plánuje tak, aby bylo možné ortognátní operaci provést kolem 18. roku života. Shora není ortodontická léčba věkově omezena. Mnohem více než na samotném věku závisí na stavu chrupu a parodontu. 

Která rovnátka vybrat

Neviditelná rovnátka Invisalign mají nejen výhody ale i nevýhody. Křivé zuby dokáží vyřešit pohodlněji a méně nápadně než fixní rovnátka a ortodontická léčba tak s nimi může být pro pacienta i pro lékaře radostí. Na druhou stranu jsou tato rovnátka náročná na disciplínu – pokud je nenosíte předepsanou dobu, může se délka ortodontické léčby prodlužovat. Zde se podívejte na přehled hlavních výhod a nevýhod neviditelných rovnátek Invisalign.

Výhody

Estetika
Rovnátka jsou téměř neviditelná a v případě nutnosti si je můžete dočasně sundat.
Léčba nebolí
Na rozdíl od klasických rovnátek je léčba s pomocí Invisalign prakticky bezbolestná.
Předvídatelnost
Na digitálním 3D modelu si u nás můžete prohlédnout, jak budou Vaše zuby vypadat po léčbě.
Maximální pohodlí
Nikde nic nepíchá a nepřekáží. Rovnátka jsou hladká a kopírují povrch zubů.
Snadná ústní hygienav
Rovnátka sundáte a zuby vyčistíte běžným způsobem.
Neomezený výběr jídla
Na rozdíl od fixních rovnátek se nemusíte bát, co jíte. Rovnátka sundáte a po jídle zase nandáte.
Méně časté kontroly u lékaře
Budete k nám chodit přibližně jednou za dva až tři měsíce.

Nevýhody

Nutnost spolupráce
Pokud rovnátka nebudete nosit, nebudou fungovat. Na rozdíl od fixních rovnátek je to více na Vás.
Omezené indikace
Neviditelná rovnátka nedokáží vyřešit vše. V některých případech je vhodnější použít klasická, fixní rovnátka. To, zda jsou pro Vás neviditelná rovnátka vhodná, Vám povíme během první konzultace.

Délka léčby

1. týden

Konzultace

Během první konzultace Vám sdělíme, zda jsou pro Vás rovnátka Invisalign vhodná a vysvětlíme Vám, jak fungují, jak dlouho bude přibližně trvat Vaše léčba a jak bude finančně náročná.

4. týden

Vstupní vyšetření

Následuje vstupní vyšetření, během kterého získáme veškeré informace potřebné pro výrobu rovnátek včetně fotografií a rentgenů a digitálního skenu Vašich zubů, který na naší klinice děláme místo tradičních otisků. Před vstupním vyšetřením je vhodná kontrola kazů u Vašeho zubního lékaře.

6. týden

Naplánování léčby

Na základě digitálního skenu naplánujeme během několika dní v počítačovém programu celou léčbu – zamýšlený výsledek Vám rádi předvedeme. Je-li více možných variant, pomůžeme Vám vybrat tu nejvhodnější. Ve chvíli, kdy jsme s plánovaným výsledkem spokojeni, necháváme rovnátka vyrobit.

8. týden

Zahájení léčby

Plánování léčby, výroba folií a jejich dodání do ordinace trvá přibližně 6 týdnů od Vaší první návštěvy. V další návštěvě zahajujeme samotnou léčbu – na některé zuby Vám nalepíme tzv. attachmenty – jedná se o malé výstupky v barvě zubu, které zvyšují efektivitu folií a zrychlují léčbu. Dostanete od nás první pár folií, se kterými Vás naučíme zacházet a vše Vám vysvětlíme.

10. týden

Kontroly

Na kontroly k nám chodíte přibližně jednou za dva až tři měsíce. Celková délka léčby bývá různá v závislosti na závažnosti vady a případném použití zrychlené ortodoncie. Ve většině případů se pohybuje mezi 6 až 18 měsíci. V případě, že se Vám nebo nám ke konci léčby něco «nelíbí», je možné nechat dodatečně vyrobit další sadu folií. Ty jsou pro Vás již zdarma.

10. týden

Udržovací fáze

Ve chvíli, kdy jsme s výsledkem spokojeni, sundáme výše zmiňované attachmenty a na horní a spodní přední zuby zezadu nalepíme tzv. fixní retainer – tenký drátek, který slouží ke stabilizaci stavu. Spolu se sundavacími nočními rovnátky by měl být samozřejmou součástí poslední, udržovací fáze ortodontické léčby, která je společná pro všechny druhy ortodontické léčby. Tedy pro fixní rovnátka i pro rovnátka Invisalign.

Časté otázky

Ano, funguje. Rovnátka Invisalign se ve světě používají již řadu let. Historie Invisalign sahá do roku 1997. Trvalo několik dalších let, než bylo možné rovnátka začít používat v praxi. Přes 230 světových patentů a miliardové investice z Invisalign udělaly výbornou alternativu k fixním rovnátkům, kterou již byly vyléčeny přes 4 miliony pacientů na celém světě.
Na první konzultaci Vám lékař vysvětlí podstatu podstatu ortodontické vady a možná řešení. Dozvíte se konečnou cenu, průběh a délku léčby a která rovnátka jsou pro Vás nejvhodnější. V případě, že k nám budete chodit dále uděláme ve stejné nebo následující návštěvě vstupní vyšetření skládající se z fotografii, digitálního skenu zubů a 3D rentgenu. V případě, že je plán jasný a chcete vše urychlit, je již po vstupním vyšetření možné zahájit výrobu rovnátek Pokud je na výběr z více možností nebo pokud si potřebujete vše promyslet a probrat s lékařem ještě jednou, pozveme Vás na další návštěvu. Během té Vám dáme sepsaný léčebný plán, vybereme s Vámi způsob léčby a zodpovíme Vaše otázky. 
Před zahájením ortodontické léčby je ze zákona nutné pořídit vstupní dokumentaci skládající se z fotografii, rentgenů a digitálního skenu zubů. Ještě předtím je vhodné dojít na kontrolu k praktickému zubnímu lékaři a sanovat případné kazy. Dentální hygienu je možné absolvovat jak před zahájením, tak v průběhu ortodontické léčby.
Nejlepším začátkem je osobní doporučení. Následně je možné použít internet a projít recenze. Mnohem důležitější než pozitivní recenze (někdy zaplacené například nějakou slevou) jsou recenze negativní. Ani ty samozřejmě nemusí být pravdivé, ale pokud se ve velkém množství opakují podobné problémy, je třeba zpozornět. Po příchodu do ordinace na první konzultaci by Vás měl vidět vždy lékař. Asistentka nebo "koordinátorka léčby" sice může vysvětlit obecně průběh léčby, ale k samotné ortodontické vadě a terapeutickému plánu se bez vyšetření lékařem vyjadřovat nemůže. Dle našeho názoru je dobrým znamením, když ordinace nabízí jak neviditelná tak fixní rovnátka. Ne vše lze vyřešit vším. Měli byste také dostat čas na rozmyšlenou - objektivně není důvod, proč podepisovat závaznou smlouvu hned na první konzultaci. 
Naše ordinace nemá smlouvy se zdravotními pojišťovnami, které přispívají již pouze na léčbu dětských pacientů léčených fixními rovnátky a v ostatních případech na cenu nemají vliv. Ve většině případů se cena léčby pohybuje mezi 85 000 až 105 000 Kč. Částka je u nás stejná za neviditelná i keramická fixní rovnátka - nerozhodujeme se podle ceny. Konečnou cenu ortodontické léčby Vám sdělíme před zahájením ortodontické léčby a platba je rozdělená na 3-4 části splatné v průběhu celé léčby. Samotné kontroly již nehradíte. V případě, že by léčba trvala z nějakého důvodu déle než jsme plánovali, nebudete hradit nic navíc.
Délka ortodontické léčby závisí na mnoha faktorech. Ve většině případů se pohybuje mezi jedním až dvěma roky. Málokdy bývá kratší a občas - v komplikovaných případech nebo u ortodonticko-chirurgické léčby - může být i delší. Jsou způsoby, jak ortodontickou léčbu o něco zkrátit, ale celkový rozdíl v délce není zásadní. 
Určitě ne. Ale platí to i opačně. Fixní i neviditelná rovnátka dokáží vyřešit podobně dobře velkou část ortodontických vad, ale jsou situace, kdy je potřeba použít jedny nebo druhé. Proto v naší ordinaci stále používáme oba systémy. Navzdory tomu, že má většina našich pacientů rovnátka neviditelná, někdy je kvůli lepšímu výsledku, výrazně kratší době léčby nebo bezpečnosti (jako například u ortognátních operací) třeba použít rovnátka fixní.
Při rozhodování, která rovnátka vybrat, se řídíme podle několika klíčů - kvalita a stabilita výsledku, netrhání nebo trhání co nejmenšího počtu zubů a doba léčby. Následně vše probereme s pacientem a konečné rozhodnutí, která rovnátka vybrat, necháváme ve většině případů na něm. Někdy se může stát, že pacient i přes důkladné vysvětlení z naší strany trvá např. na neviditelných rovnátkách, i když to z našeho pohledu není možné. V takovém případě nezbývá než pacienta odmítnout a popřát mu štěstí jinde. K dispozici od nás dostane kompletní dokumentaci včetně 3D RTG, aby se nemuselo jinde opakovat.
Dle naší osobní zkušenosti bolí více fixní rovnátka než rovnátka neviditelná. Záleží však i na individuální citlivosti pacienta. Jak u fixních, tak u neviditelných rovnátek je nejméně příjemný samotný začátek léčby, kdy pacienta obtěžují kromě citlivých zubů především odřené tváře a rty. Tato fáze "zvykání" trvá většinou pouze 2-4 týdny. Během samotné léčby bolí fixní rovnátka většinou pouze několik dní po kontrole u ortodontisty. Neviditelná rovnátka většinou pouze několik hodin tlačí po té, co si vezmete novou sadu folií - bolest může být výraznější pokud pacient neviditelná rovnátka nenosí dostatečně poctivě a zuby tak nestíhají plánovaný pohyb. 
Čištění zubů je výrazně jednodušší s neviditelnými rovnátky - folii ze zubů sundáte a zuby vyčistíte, jak kdyby žádná rovnátka nebyla. Kromě zubů je však třeba poctivě vyčistit i folii. Fixní rovnátka jsou z hlediska čištění zubů výrazně náročnější. Především časově. Zuby jde také vyčistit velmi dobře, ale je třeba více času a trpělivosti.
U samoligovacích zámků oblouk drží pomocí keramické nebo kovové západky. U klasických rovnátek je oblouk v ortodontických zámcích držen gumičkou nebo kovovým drátkem. To způsobuje obtížnější ústní hygieny, vyšší retenci zubního plaku, delší čas strávený v ordinaci a méně estetický vzhled rovnátek. V naší ordinaci posledních deset let používáme pouze samoligovací zámky Damon.
Firmy vyrábějící neviditelná rovnátka (v naší ordinaci používáme rovnátka Invisalign a Spark) poskytují lékaři program, ve kterém může lékař vše naplánovat - požadovaný výsledek i cestu k němu. Než jsme s plánem spokojeni, trvá nám to jeden až dva týdny. Vizualizaci na první konzultaci, kdy na základě skenu některé ordinace ukazují pacientům počítačem naplánovaný výsledek, nenabízíme. Je to sice líbivé, ale neodpovídá to realitě.
Na základě digitálního skenu zubů naplánujeme v počítačovém programu cílovou polohu Vašich zubů a způsob, jak této polohy co nejrychleji a nejbezpečněji dosáhnout. Rozdíl mezi počáteční polohou a cílovou polohou je rozdělen do řady mezikroků. Pro každý z těchto mezikroků necháme vyrobit pár průhledných tenkých folii – jednu pro horní a jednu pro dolní čelist. Tyto folie těsně naléhají na zuby a jemným tlakem s nimi pohybují. Po přibližně 10 dnech nošení jednoho páru folií jsou zuby posunuté do nové polohy a Vy si berete fólie následující, které navazují tam, kde předchozí folie skončily. Počet folií a tím i délka léčby je dána závažností ortodontické vady. 
Pacienti s fixními rovnátky k nám většinou docházejí na kontroly jednou měsíčně, pacienti s neviditelnými rovnátky pak jednou za dva měsíce. Vzdálené sledování léčby - dental monitoring - používáme  v tuto chvíli vyjímečně spíše u pacientů, kteří k nám dojíždějí ze zahraničí.
Zahájení ortodontické léčby začíná nalepením ortodontických zámků u fixních rovnátek nebo tzv. attachmentů u neviditelných rovnátek. Zámky v naší ordinaci lepíme jeden po druhém přímo, kdy lékař na přesně určené místo na zubu nalepí pomocí kompozitu příslušný zámek a nsáledně do zámku vloží tenký "nivelizační" oblouk. Attachmenty se lepí nepřímo všechny najednou pomocí nosiče, do kterého je do příslušných "kapes" nanesen ještě před příchodem paceinta kompozit. Při sundavání rfixních ovnátek nejprve odstraníme speciálními kleštěmi ortodontické zámky a následně kompozit. U foliových rovnátek odbrušujeme rovnou kompozit. Děje se tak pomocí  frézy, která se při kontaktu se sklovinou otupí a nemůže tak poškodit zub. Problémem může být, když je sklovina při sundavání zámků či attachemntů odvápněná v důsledku špatné hygieny - v takovém případě může dojít k jejímu poškození a je třeba být extrémně opatrný.
Zábrus zubů se používá ze tří havních důvodů. Nedostatek místa v zubních obloucích, nevyhovující poměr mezi šířkou horních a dolních zubů (Boltonovy indexy) a nevyhovující tvar zubů. Jedná se o snesení malého množství skloviny ze stran dvou sosedících zubů, většinou v rozsahu 0,2 až 0,5 mm. Zábrus musí provádět vždy lékař a je-li vše správně provedené a vyleštěné, tak nehrozí riziko zvýšené kazivosti zubů. 
Ortodontické extrakce jsou v některých případech nevyhnutelné. Je-li nepoměr mezi velikostí zubů a čelistí a nedostatek místa tak veliký, že nejde řešit jinými způsoby (zábrus zubů, expanze zubních oblouků , odsunutí zubů dozadu do místa zubů moudrosti), pak je lepší některé zuby extrahovat. Nejčastěji se dávají pryč první nebo druhé premoláry ("čtyřky nebo pětky"). Důvodem není ani tak zjednodušení ortodontické léčby, protože technicky není problém všechny zuby do zubního oblouku zařadit. Důvodem je kvalita výsledku - ze zdravotního hlediska je mnohem výhodnější mít o dva nebo dokonce o čtyři zuby méně a zbylé zuby v čelistech zařadit tak, aby jim bylo dlouhodobě dobře a výsledek byl stabilní. 
Se zubním implantátem na rozídl od zubů nelze rovnátky hýbat. Zvažujete-li kdykoliv v budoucnu ortodontickou léčbu, je vhodné před zavedením zubního implantátu konzultovat situaci s ortodontistou. Je možné, že mezeru půjde rovnátky uzavřít nebo bude třeba implantát zavést do jiné pozice. V rámci samotné ortodontické léčby je načasování implantace velmi individuální. Záleží, zda je pro implantáty dostatek místa, zda bude třeba hýbat se sousedními zuby, zda je nutná augmentace kosti nebo zda implantáty potřebujeme pro samotnou ortodontickou léčbu jako oporu. Při přípravě na ortognátní operaci lze paušálně říci, že implantáty v horní čelisti je třeba zavést ještě před operací a v dolní čelisti- jsou-li zachované opěrné zóny v laterálních  úsecích- je možné zavést i po operaci. 
Zuby se mají tendenci hýbat celý život. Jak velká tato tendence bude po ortodontické léčbě souvisí nejen se zvoleným léčebným plánem, ale i s věcmi neměnnými jako je vzájemné postavení čelistí nebo napětí svalů u daného pacienta. Po skončení ortodontické léčby dáváme všem pacientům fixní retainer v podobě tenkého drátku přilepeného zezadu na horních a spodních předních zubech a dále stav udržujeme pomocí noční průhledné folie. Pacienti k nám chodí dlouhodobě každého půl roku na kontrolu. 
Hyrax slouží k rozšíření úzké horní čelisti v místě patrového štvu. Ten během života postupně srůstá více a více a jeho rozšíření je tak vhodné provést co nejdříve. Hyrax je buď fixován na zubech nebo na do patra zavedených kotevních miniimplantátech. Samotné rozšíření čelisti trvá poměrně krátce - 1-3 týdny. Hyrax se pak zamkne a v ústech ponechá přibližně 6-12 měsíců kvůli stabilizaci výsledku. V naší ordinaci nejčastěji používáme hyrax ve smíšeném chrupu kolem 8.-10. roku věku. Výhodou je fixace aparátu pouze na mléčné zuby a minimální odpor ještě nesrostlého patrového švu. V tomto věku hyrax dokáže výrazně zvýšit šanci na samovolné zařazení horních špičáků, upravit zkřížený skus a zlepšit předozadní vztah horní a dolní čelisti u pacientů se III. skeletální třídou (větší dolní čelist). Později, ve stálém chrupu se používá klasický hyrax - nasazuje se na stálé zuby a patrový šev klade již větší odpor. Tento hyrax používáme nejméně rádi a raději volíme skeletálně kotvený hyrax. Ten není fixovaný na zubech, ale na kotevních miniimplantátech zavedených v lokální anestezii do patra. Dá se na rozdíl od hyraxu kotveného na zubech použít i v pozdějším věku (cca.do 30-ti let věku) a tím, že hyrax není fixován na zubech, lze se zubyzačít ortodonticky hýbat již během léčby skeletálně kotveným hyraxem.
Kotevní miniimplantáty jsou nedílnou součástí moderní ortodontické léčby. Používáme je k léčbě výraznějšího stěsnání ve chvíli, kdy se chceme vyhnout extrakcím premolárů,k léčbě otevřeného a hlubokého skusu, v přípravě na ortognátní operace a v mnoha dalších indikacích. Zavedení těchto mylých titanových šroubků probíhá v lokální anestezii a trvá přibližně 30 vteřin. Je bezbolestné a finančně poměrně nenáročné. Umožňují dosáhnout výsledků, které by jinak nebyly možné. často nám také pomáhají zkrátit délku léčby. 
Bollardovy platy slouží k modifikaci růstu u dětských pacientů s čelistní vadou - větší dolní a menší horní čelistí. Jejich použití je limitováno věkem - je třeba je použít přibližně mezi desátým a třináctým rokem věku dítěte. Jejich zavedení je obtížnější než u kotevních miniimplantátů a také finančně náročnější. V lokální anestezii se v horní a dolní čelisti pod sliznici přišroubují titanové destičky, mezi kterými pak pacient nosí mezičelistní tahy. Léčba zlepší nebo úplně upraví mezičelistní vztahy a paciense tak může vyhnout ortognátní operaci v dospělosti.
Standardní ortodontická léčba naráží na tzv. biologické limity organismu, které neumožňují hýbat se zuby rychleji, než nám „dovolí“. Je však několik cest, které dokáží celý proces urychlit. Tzv. PRP (Platelet-Rich Plasma) spočívá v odběru malého množství krve, z kterého se pomocí speciální ultracentrifugy získá určitá složka. Ta je následně běžnou injekcí aplikována pod dáseň. V dané oblasti dochází ke zvýšenému metabolickému obratu, který umožní rychlejší posun zubů. Postup lze opakovat a je ho možné kombinovat jak s klasickými, tak s neviditelnými rovnátky. Na principu zvýšeného metabolického obratu fungují i tzv. kortikotomie. V lokální anestezii se piezoskalpelem rozruší povrch kosti v oblasti zubních kořenů. Následný rychlejší posun zubů je umožněný mimo jiné dočasně sníženou denzitou kosti v dané oblasti. Tento postup je více invazivní než PRP a používá se ve specifických indikacích, ve kterých by PRP nebylo efektivní. Čistě neinvazivním přístupem ke zrychlené ortodoncii jsou přístroje, které fungují na principu vibrací nebo světla - např. Acceledent nebo Orthopulse. Je třeba je používat každý den několik minut - vyžadují tedy další spolupráci pacienta. Výhodou je ve srovnání s ostatními postupy nulová invazivita daného postupu.
Ano, funguje. Rovnátka Invisalign se ve světě používají již řadu let. Historie Invisalign sahá do roku 1997. Trvalo několik dalších let, než bylo možné rovnátka začít používat v praxi. Přes 230 světových patentů a miliardové investice z Invisalign udělaly výbornou alternativu k fixním rovnátkům, kterou již byly vyléčeny přes 4 miliony pacientů na celém světě.
Na první konzultaci Vám lékař vysvětlí podstatu podstatu ortodontické vady a možná řešení. Dozvíte se konečnou cenu, průběh a délku léčby a která rovnátka jsou pro Vás nejvhodnější. V případě, že k nám budete chodit dále uděláme ve stejné nebo následující návštěvě vstupní vyšetření skládající se z fotografii, digitálního skenu zubů a 3D rentgenu. V případě, že je plán jasný a chcete vše urychlit, je již po vstupním vyšetření možné zahájit výrobu rovnátek Pokud je na výběr z více možností nebo pokud si potřebujete vše promyslet a probrat s lékařem ještě jednou, pozveme Vás na další návštěvu. Během té Vám dáme sepsaný léčebný plán, vybereme s Vámi způsob léčby a zodpovíme Vaše otázky. 
Před zahájením ortodontické léčby je ze zákona nutné pořídit vstupní dokumentaci skládající se z fotografii, rentgenů a digitálního skenu zubů. Ještě předtím je vhodné dojít na kontrolu k praktickému zubnímu lékaři a sanovat případné kazy. Dentální hygienu je možné absolvovat jak před zahájením, tak v průběhu ortodontické léčby.
TEXT
TEXT
Copyright © 2024 Ortovize s.r.o.
Vytvořil Petr Smejkal
envelopephone-handsetmap-markerchevron-down